Expanzi největší české fotobanky podpoří nový investor

02.06.2010
GPEF II

Expanzi největší české fotobanky podpoří nový investor Většinu ve společnosti Profimedia získal Genesis Private Equity Fund II Praha, 3. června 2010 Ryze česká společnost Profimedia, která je lídrem českého a slovenského trhu v poskytování obrazových podkladů pro média a reklamní průmysl, získala po deseti letech samostatného úspěšného rozvoje nového investora. Novým většinovým vlastníkem Profimedia se stal fond rozvojového kapitálu Genesis Private Equity Fund II (GPEF II), její zakladatel a dosud jediný majitel Petr Novák si v ní i nadále ponechá 40procentní podíl a stejně jako dřív společnost povede.

„Profimedia se během deseti let své existence stala největší českou fotobankou. Aby její rychlý rozvoj mohl pokračovat i v budoucnu, je třeba, aby se ještě více zaměřila na zahraniční trhy. K této expanzi nám pomůže kapitál získaný od fondu GPEF II,“ uvedl Petr Novák, který firmu Profimedia založil ve svých dvaceti letech ještě jako student pražské VŠE.

„Příběh Profimedia je učebnicovým příkladem úspěchu mladého českého podnikatele, který vybudoval firmu od nuly a přivedl ji na špičku ve svém oboru. Jsme rádi, že jako nový většinový vlastník budeme mít příležitost se podílet na jejím dalším rozvoji,“ řekl Jan Tauber, ředitel společnosti Genesis Capital, která je správcem fondu GPEF II. Tento fond s objemem 40 milionů eur představuje vsoučasném prostředí, charakterizovaném obtížným přístupem malých a středních podniků ke standardnímu bankovnímu financování, výhodnou alternativu, jak si firmy s potenciálem růstu mohou zajistit potřebný kapitál. Kromě poskytování rozvojového kapitálu malým a středním podnikům v Česku a na Slovensku se GPEF II, mezi jehož investory patří mimo jiné Evropská banka pro obnovu a rozvoj a Česká spořitelna, zaměřuje také na financování odkupů (buy-outs) firem. Investice do Profimedia je kombinací obou těchto forem financování.

Profimedia spravuje rozsáhlou databanku více než 40 milionů profesionálních reportážních, ilustračních a reklamních fotografií z celého světa, které zejména prostřednictvím klientsky přívětivé webové aplikace nabízí k uveřejnění médiím nebo pro reklamní a marketingové účely. V České republice, kde je s nadpolovičním podílem lídrem trhu, je jejími klienty naprostá většina hlavních vydavatelství novin, knih a časopisů a rovněž přední reklamní agentury, provozovatelé internetových portálů, televizní stanice a také velké firmy. Podobná situace je i na Slovensku, kde je tržní podíl Profimedia odhadován dokonce na 60 procent. V Maďarsku má pozici třetí největší fotoagentury, kromě toho působí i ve Slovinsku, Chorvatsku a Srbsku. Celkem Profimedia spolupracuje s více než 400 vydavatelstvími a 1 200 reklamními agenturami. Fotografie v její databázi pocházejí převážně od velkých světových dodavatelů vizuálního obsahu, jako jsou například společnosti Corbis, AFP, Time Inc. či BBC, a od soukromých fotografů, postupně ale přibývá i vlastních fotografií.

K zajištění svého dalšího růstu se Profimedia v současnosti poohlíží po možnostech akvizic podniků se stejným zaměřením působících v regionu střední a východní Evropy. „Některá jednání již značně pokročila,“ uvedl Petr Novák, podle nějž případné akvizice budou financovány právě z kapitálu získaného za prodej části Profimedia fondu GPEF II. Další možností, ve které společnost spatřuje značný růstový potenciál, je tzv. microstock – prodej práv k uveřejňování fotografií v nižším rozlišení, vhodných například při tvorbě webových stránek. „Odhadujeme, že tento segment trhu poroste v příštích letech dvouciferným tempem a Profimedia je připravena být u toho,“ konstatoval Petr Novák.

Jako finanční poradce na straně majitele Profimediapůsobila společnost Deloitte. „Rádi jsme pomohli majiteli společnosti úspěšně realizovat tuto transakci v této ekonomicky složitější době. Společnosti Profimedia by tato transakce měla pomoci k dalšímu rozvoji a expanzi na zahraniční trhy,“ uvedl Pavel Dědek, ředitel oddělení finančního poradenství společnosti Deloitte.

Pro editory:

Genesis Capital

Genesis Capital je renomovaná společnost spravující fondy rozvojového kapitálu (private equity) pro malé a střední firmy. Společnost má sídlo v Praze a je aktivní na českém a slovenském trhu od roku 1999. Genesis Capital se jako jediná „private equity“ firma spravující fondy mezinárodních finančních institucí a privátních investorů zaměřuje exkluzivně na segment malých a středních podniků v ČR a na Slovensku. Současný tým se skládá ze sedmi vysoce kvalifikovaných investičních profesionálů s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti investování rozvojového kapitálu a předchozími zkušenostmi z mnoha jiných oborů.

GPEF II je třetím fondem pod správou Genesis Capital. Jeho založením dosáhly finanční prostředky spravované Genesis Capital hodnoty 90 milionů eur. Za posledních 10 let Genesis Capital investoval do více než 20 společností. Z 10 společností již plně vystoupil a ve většině případů dosáhl atraktivního zhodnocení investovaných prostředků. V současnosti zůstává v portfoliu Genesis Capital devět společností, jejichž celkový obrat přesahuje 170 milionů eur a které dohromady zaměstnávají více než 3 000 lidí. Mezi společnosti, do kterých Genesis Capital investoval, patří například AB Facility, pietro filipi, CCS, ETARGET, Gumotex, Energetické strojírny Brno nebo Roltechnik.

Investoři v GPEF II

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) je mezinárodní finanční instituce, která podporuje projekty ve 30 zemích od střední Evropy po centrální Asii. EBRD je vlastněna 61 členskými zeměmi, Evropským společenstvím a Evropskou investiční bankou a investuje primárně do privátního sektoru, jehož potřeby plně nepokryje samotný trh dané země. EBRD je s více než dvěma miliardami eur největším a nejzkušenějším investorem do „private equity“ a fondů rizikového kapitálu (venture capital) působících ve střední a východní Evropě.

Česká spořitelna je největší českou bankou podle počtů klientů. Specializuje se na retailové bankovnictví, malé a střední firmy, města a obce a hraje také významnou roli při financování velkých firem a v poskytovaní služeb finančního trhu. Od roku 2000 je Česká spořitelna členem Erste Group, jedné z největších evropských finančních skupin, poskytující služby 17,2 milionu klientů v devíti zemích střední a východní Evropy. Celková aktiva skupiny převyšují 200 miliard eur.

Gimv je nezávislá belgická investiční společnost s 30letými zkušenostmi v oblasti „private equity“ a rizikového kapitálu. Společnost je kotovaná na burze NYSE Euronext Brussels a spravuje aktiva v hodnotě 1,7 miliardy eur. Zaměřuje se na evropský trh, financuje manažerské odkupy společností a poskytuje růstový kapitál malým a středním firmám s úspěšnou historií, růstovým potenciálem a silnou pozicí na trhu. Gimv působí ve střední Evropě od roku 1995 a v České republice a na Slovensku od roku 2000 prostřednictvím vlastního fondu Gimv Czech Ventures, jehož činnost je v současnosti ukončena. Investice do fondu GPEF II je pro Gimv přirozeným pokračováním působení na českém a slovenském trhu.

Newsletter

Chcete být stále v obraze?

Odebírejte newsletter Genesis Capital