Společnost Game Czech koupila slovenskou značku Brloh

11.11.2012
GPEF II

Dva měsíce po dokončení akvize společnosti Game Czech oznamuje Genesis Capital významné rozšíření aktivit této společnosti. Game Czech na konci října odkoupila zavedenou značku Brloh na Slovensku. Pod tímto názvem bude také provozovat síť slovenských prodejen. Expanze pomůže české jedničce na poli PC her a herních konzolí stát se lídrem i na sousedním Slovensku Rozvoj umožnila investice nového většinového vlastníka Genesis Capital Do prosince jméno Game v Česku skončí, společnost se opět vrátí k názvu JRC

Převzetím jedenácti slovenských prodejen se pro českou Game Czech otevírá zajímavý trh se statisíci potenciálními zákazníky. Game Czech hodlá na slovenském trhu zavést standardy, které dodržuje v Česku. Od napojení prodejen na mateřskou společnost v ČR si slibuje úsporu nákladů a vyšší tržby.

Herní průmysl včetně prodeje PC her a herních konzolí má ve střední Evropě ještě značný potenciál růstu. Proto také aktéři této transakce věří, že se jim podaří v příštích letech pravidelně zvyšovat tržby i zisk. Game Czech plánuje do pěti let nárůst ročního konsolidovaného obratu na hodnotu přer 500 mil Kč. Loni dosáhla firma v ČR tržeb ve výši 317 mil. Kč. „Sortiment, který ke značce Brloh už celé roky neodmyslitelně patří, zůstává v této chvíli beze změn. Postupně ale k němu přibude Digital Download. Zdokonalit by se měl i věrnostní systém,“ uvedl Lukáš Karel, ředitel společnosti Game Czech.

„Že se v případě převzetí značky Brloh z naší strany jedná o dlouhodobě promyšlený krok, svědčí i fakt, že zájem o síť prodejen s touto značkou, která na slovenském trhu dominuje, měla před časem také anglická společnost Game Group, donedávna vlastník české jedničky. I my jsme měli slovenského konkurenta v hledáčku od začátku spolupráce s Genesis Capital. O to víc jsme spokojeni s tím, že se převzetí značky Brloh dotáhlo do úspěšného konce,“ dodává Lukáš Karel.

Kromě akvizice slovenské značky Brloh Game Czech v nedávné době prošla i změnou vlastnické struktury. Společnost Genesis Capital, která pro fond GPEF II získala stoprocentní podíl v této firmě letos v srpnu, postoupila minoritní akciový podíl Slavomíru Pavlíčkovi. Ten je původním vlastníkem firmy Game Czech (tehdy ještě pod názvem JRC) a dnes zastává pozici člena dozorčí rady. Akciový podíl v Game Czech získali také další dva členové vedení: Lukáš Karel, současný předseda představenstva, a Kateřina Skalická, která je zodpovědná za expanzi firmy. „Prodejem podílu jmenovaným osobám vyjadřujeme jednoznačnou důvěru v současné vedení firmy,“ dodává Jan Tauber z Genesis Capital.

Další změnou v Game Czech bude proměna názvu. Do prosince roku 2012 jméno Game v Česku skončí. Někdejší dceřiná společnost britské firmy Game Group se vrátí k původnímu názvu z doby, než se stala součástí této nadnárodní skupiny, a bude se opět jmenovat JRC. Průzkumy ukázaly, že známost značky JRC u veřejnosti je stále značná, dokonce větší, než jaké se může těšit pozdější značka Game, pod kterou působila společnost čtyři roky.

O společnosti Game Czech a. s.

Společnost Game Czech a. s. v současné době provozuje 30 prodejen (4 z nich jsou franšízy) rozmístěných především v atraktivních prostorách nákupních center po celé České republice. V minulém roce vykázala tržby ve výši 317 milionů korun (12,7 mil. EUR). Na českém trhu je lídrem, její podíl v segmentu specializovaného herního softwaru a hardwaru se v rámci maloobchodní sítě odhaduje na 25 procent. Společnost má celkem 102 zaměstnanců, z toho 81 pracovníků v obchodech a 21 v ústředífirmy.

O společnosti Genesis Capital

Společnost Genesis Capital nabízí malým a středním podnikům v České republice a na Slovensku financování jejich růstu a rozvoje. Prostřednictvím fondů rozvojového kapitálu (private equity), které spravuje, již podpořila více než dvacet podniků; mnoho z nich se díky spolupráci s Genesis Capital dostalo na špičku ve svém oboru. Celkem již Genesis Capital zajistil českým a slovenským firmám na jejich rozvoj více než dvě miliardy korun.

Od svého vzniku v roce 1999 společnost Genesis Capital spravovala tři fondy rozvojového kapitálu s celkovým objemem téměř 100 milionů eur. Dva z těchto fondů již českým a slovenským firmám zprostředkovaly veškerý kapitál, který měly k dispozici, pro další investice je v současnosti otevřen nejmladší fond Genesis Private Equity Fund II s velikostí 40 milionů eur.

Vybrané společnosti, do nichž Genesis Capital investoval: Profimedia, Vydis Group, Servodata, pietro filipi, Gumotex, AB Facility, Energetické strojírny Brno.

Newsletter

Chcete být stále v obraze?

Odebírejte newsletter Genesis Capital