Genesis Capital oznámil další úspěšný exit: JRC Czech

13.07.2015
GPEF II

Genesis Capital, jeden z největších správců fondů rozvojového kapitálu v České republice a na Slovensku, po necelých třech letech prodal společnost JRC Czech, českou a slovenskou jedničku na poli prodeje videoher a herních konzolí. Pod vlastnictvím fondu GPEF II společnost zdvojnásobila svůj obrat a pro akcionáře tak prodej znamená nadstandardní zhodnocení investice. Společně s Genesis Capital prodal svůj minoritní podíl i spoluakcionář Slavomír Pavlíček. Novým vlastníkem se stala Hamaga, společnost aktivní doposud především v cestovním ruchu a developmentu. Po společnostech Profimedia a HSW Signall je to pro Genesis Capital v letošním roce už třetí úspěšný prodej.

JRC Czech provozuje v České republice kromě e-shopu síť třiceti kamenných prodejen, které jsou umístěny převážně ve velkých prémiových obchodních centrech, včetně například nákupní galerie Nový Smíchov. Dalších deset prodejen má JRC na Slovensku. S konsolidovaným obratem téměř půl miliardy korun je tak největším maloobchodním prodejcem kompletního sortimentu počítačových her a herních konzolí v ČR i v SR.

Společnost Genesis Capital odkoupila stoprocentní podíl ve firmě JRC Czech (tehdy ještě pod názvem Game Czech) v srpnu 2012 od britské skupiny Game Group Plc. Ta se v té době nacházela v obtížné finanční situaci, kterou řešila právě odprodejem zahraničních dceřiných společností. Česká firma nicméně vykazovala potenciál pro růst. Minoritním akcionářem v investici se stal Slavomír Pavlíček, původní zakladatel obchodní sítě pod značkou JRC. K užívání této značky se společnost vrátila a krátce po akvizici provedla rebranding všech obchodů.

V říjnu roku 2012 JRC Czech odkoupila zavedenou slovenskou herní značku Brloh s vlastní sítí prodejen.
„Tato transakce byla jedním z několika úspěšných kroků, které jsme po našem vstupu do JRC Czech provedli. Tím dalším byla například stabilizace managementu pod novým generálním ředitelem Markem Měrkou, který zůstává na své pozici i s příchodem nového vlastníka,“ uvádí Jan Tauber, ředitel Genesis Capital.

„Akcionáři nastavili hlavní strategické cíle, poskytli kapitál na akvizici slovenských obchodů a novému managementu poskytli volnost z hlediska operativního řízení,“
říká Marek Měrka, ředitel JRC Czech.„V souladu s trendy odvětví jsme rozšířili digitální distribuci, optimalizovali produktový sortiment a skladové zásoby a snažíme se stále zlepšovat kvalitu poskytovaných služeb přímo na prodejnách.“

Genesis Capital držel podíl v JRC pouhé tři roky
. „Kratší investiční horizont, než je u našich investic obvyklý, je plně v souladu s původním plánem,“ vysvětluje Tomáš Čása, investiční manažer Genesis Capital, který byl odpovědný za investici z titulu člena představenstva JRC. „Zdvojnásobení konsolidovaných tržeb kombinací slovenské akvizice a organického růstu během našeho vlastnictví nám zajistilo uspokojivou výnosnost při prodeji a náš investiční záměr tak považujeme za úspěšně splněný.“

Finančním poradcem Genesis Capital při prodeji JRC Czech byla společnost CN Finance a právní služby zajistila společnost Havel, Holásek & Partners.

Prodej společnosti JRC Czech je letos už třetím úspěšným exitem Genesis Capital, resp. jeho fondu, GPEF II. V lednu tohoto roku byla prodána společnost Profimedia, největší fotobanka ve střední Evropě, a také firma HSW Signall, přední dodavatel materiálů a technologií pro výrobu reklamy v ČR a SR.

O společnosti Genesis Capital s. r. o.

Společnost Genesis Capital nabízí malým a středním podnikům v České republice a na Slovensku financování jejich růstu a rozvoje. Prostřednictvím fondů rozvojového kapitálu (private equity), které spravuje, již podpořila více než 30 podniků; mnoho z nich se díky spolupráci s Genesis Capital dostalo na špičku ve svém oboru. Celkem již Genesis Capital zajistil českým a slovenským firmám na jejich rozvoj více než dvě miliardy korun.

Od svého vzniku v roce 1999 společnost Genesis Capital spravovala tři fondy rozvojového kapitálu s celkovým objemem téměř 100 milionů eur. Dva z těchto fondů již zakončily své aktivity a zhodnocené prostředky se vrátily investorům. Také třetí fond už zprostředkoval českým a slovenským firmám veškerý kapitál, který měl k dispozici. Nyní chystá Genesis Capital otevření dalšího fondu (Genesis Private Equity Fund III), který bude opět zaměřen na investice do středních a malých podniků v České republice a na Slovensku.

Mezi společnosti, v nichž má Genesis Capital podíl, patří Servodata, VYDIS, KS Klima-Service, AZ KLIMA, GTH catering, Roltechnik, Sieza, Swell a 3070.

Newsletter

Chcete být stále v obraze?

Odebírejte newsletter Genesis Capital