Genesis Capital připravuje vznik nového fondu rozvojového kapitálu s cílovou velikostí 150 milionů euro

24.06.2020

Genesis Capital, jedna z největších skupin z oboru rozvojového kapitálu ve střední Evropě, připravuje vznik nového fondu. Genesis Private Equity Fund IV (GPEF IV) bude již šestým private equity fondem Genesis Capital za dobu své více než dvacetileté existence. Podobně jako jeho předchůdci se GPEF IV zaměří na růstové investice v segmentu malých a středních podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rakousku. Fond má cílovou velikost 150 milionů euro a vznik fondu se plánuje na začátek roku 2021.

"Jsme rádi, že můžeme prostřednictvím našich fondů přispět k podpoře podniků v České republice, na Slovensku a v sousedních zemích střední Evropy. Věříme, že GPEF IV pomůže v rozvoji nejméně desítce dalších středoevropských firem, které budou mít o tento typ financování zájem," uvádí Jan Tauber, Chairman společnosti Genesis Capital Equity. "Novým fondem bychom chtěli navázat na úspěchy a atraktivní výsledky předchozích fondů," připomíná Jan Tauber.
“GPEF IV bude investovat do zavedených firem s významným růstovým potenciálem, typicky v situacích, kdy úspěšní zakladatelé zvažují vhodné nástupce, nebo hledají kapitál k podpoře růstu své firmy, její mezinárodní expanzi či investicím do inovací, a rovněž v situacích, kdy nadnárodní korporace opouštějí ze strategických nebo jiných vnitřních důvodů pro ně okrajové trhy či aktivity a prodávají svá aktiva. Vidíme na trhu řadu takových příležitostí, mnohé firmy navíc dynamicky rostou a expandují v rámci regionu, a proto bychom je rádi podpořili prostřednictvím ještě většího fondu, než byl ten předchozí,” říká Ondřej Vičar, Řídící partner společnosti Genesis Capital Equity. “Fond bude investovat do nejrůznějších odvětví, přičemž preferovaná budou ta, se kterými mají fondy Genesis Capital pozitivní zkušenost, typicky B2B služby, lehká a střední výroba, IT služby nebo oblast specializovaného maloobchodu a služeb spotřebitelům,” doplňuje Ondřej Vičar k strategii fondu GPEF IV.
Skupina Genesis Capital zůstává i v případě svého šestého fondu u investiční strategie, která se jí dlouhodobě osvědčila. "Vhodné investiční příležitosti vyhledáváme na základě několika kritérií," vysvětluje Radan Hanzl, Partner společnosti Genesis Capital Equity. "Především musí jít o firmu, která má silný růstový potenciál a zároveň prokáže schopnost úspěšně identifikovat a realizovat rozvojové projekty. Za mimořádně důležitý prvek považujeme kompetentní a zkušený manažerský tým. Spoléháme na partnerství s manažery našich portfoliových společností. Obvykle do firmy investují s námi a podílejí se jak na jejím budoucím zhodnocení, tak na investičních rizicích,“ dodává Radan Hanzl.
“Příprava a rozvoj nového fondu je velkou profesní příležitostí. Jsme přesvědčeni, že navzdory současné situaci je na trhu celá řada firem se zkušeným managementem, které mají ambici dále rozvíjet své podnikatelské aktivity a dokážou efektivně využít rozvojový kapitál. Náš profesionální tým investičních manažerů v Genesis Capital je připraven se příležitosti chopit a těší se na tuto výzvu,” uzavírá Tatiana Balkovicová, Senior Investment Director ve společnosti Genesis Capital Equity.

 

PR zastoupení Genesis Capital:

Kamil Chalupa, CHM Communications

E-mail: chalupa@chmc.cz; tel.: +420 602 865 83

 

O skupině Genesis Capital

Genesis Capital poskytuje poradenství fondům private equity (rozvojového kapitálu), které nabízejí malým a středním podnikům ve střední Evropě pomoc při financování jejich růstu a rozvoje. Od svého vzniku v roce 1999 poskytoval poradenství pěti fondům rozvojového kapitálu s celkovým objemem převyšujícím 200 milionů eur. Tyto fondy již podpořily více než 55 podniků. Mnoho z těchto firem se i díky spolupráci s Genesis Capital dostalo na špičku ve svém oboru.

Investory ve fondech Genesis jsou převážně mezinárodní a lokální instituce a investiční společnosti jako například European Investment Fund (EIF), Česká spořitelna (člen skupiny Erste), Amundi Czech Republic (člen mezinárodní skupiny Amundi), Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna (obě součást skupiny Vienna Insurance Group), finská investiční společnost eQ Private Equity, penzijní fond významné světové společnosti, investiční společnost RSJ Investments či český family office SPM Capital. Mezi společnosti, v nichž mají private equity fondy Genesis v současné době podíl, patří GTH Multicatering, Quinta-Analytica, HP Tronic/Datart, D2G, Sanborn, Stangl Technik Holding, CN Group, 11 Entertainment Group a Summa Linguae Technologies.

Genesis Capital Private Equity Funds reprezentuje private equity fondy orientované na investice do malých a středních podniků v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Rakousku. Aktuálně je k investování v rámci tohoto investičního segmentu otevřen fond s názvem Genesis Private Equity Fund III (GPEF III) o velikosti přes 80 milionů eur, s obvyklou velikostí jednotlivé investice 4-12 milionů euro.

Genesis Capital Growth Equity Funds reprezentuje fondy rozvojového kapitálu zaměřené na investice do menších a středně velkých společností v České republice a na Slovensku s významným potenciálem růstu. Aktuálně je v rámci tohoto investičního segmentu k investování otevřen fond Genesis Growth Equity Fund I (GGEF I) o aktuální velikosti 34 milionů euro, s obvyklou velikostí jednotlivé investice 1-4 miliony euro.

Newsletter

Chcete být stále v obraze?

Odebírejte newsletter Genesis Capital