Fond GPEF už zhodnotil vklady investorů o více než sto procent

01.01.2012
GPEF

Fond rozvojového kapitálu GPEF, spravovaný společností Genesis Capital a zaměřující se na investice do malých a středních podniků v České republice a na Slovensku, dosáhl mimořádného úspěchu. Poté, co byl loni v listopadu úspěšně dokončen prodej bezmála 40procentního podílu v akciové společnosti Gumotex, který fond vlastnil od roku 2006, přesáhlo celkové zhodnocení finančních prostředků vložených do fondu hranici 100 procent. V přepočtu na vnitřní výnosové procento to znamená zhodnocení o více než dvacet procent ročně, což je v tuzemských podmínkách u investic do malých a středních firem nadstandardní výnos.

„Investorům našeho fondu GPEF jsme již nyní zajistili více než dvojnásobné zhodnocení prostředků; konečný výnos však bude nepochybně vyšší, protože některé z podniků, do nichž GPEF investoval, v jeho portfoliu nadále zůstávají,“ řekl ředitel Genesis Capital Jan Tauber. Podle něj je však důležité i to, že finanční prostředky umístěné z fondu GPEF podpořily růst zainvestovaných firem a vedly k vytvoření nových pracovních míst.

„Těší nás úspěch fondu GPEF, který i přes současné turbulentní prostředí na trzích dokázal zdvojnásobit hodnotu vložených prostředků. Investicí do fondu jsme chtěli podpořit úspěch a konkurenceschopnost firem s vysokým růstovým potenciálem, které se zaměřují na tradiční průmyslová odvětví a zároveň patří do důležitého segmentu naší banky. Jdeme tak nadále cestou podpory firem působících na českém trhu, kterou jsme započali už před deseti lety po vstupu Erste Bank do České spořitelny," uvedl Jan Brabec, ředitel úseku investiční bankovnictví České spořitelny.

Fond GPEF (Genesis Private Equity Fund) spravuje společnost Genesis Capital, která je jedním z největších správců fondů rozvojového kapitálu v České republice. Fond byl založen v roce 2003, jeho objem činil 30 milionů eur. Hlavními investory byly Evropský investiční fond (EIF, společnost Evropské investiční banky pro rizikový kapitál a garance), Česká spořitelna, Evropská banka pro obnovu a rozvoj a Letterkenny Holdings Limited (investiční společnost spravující majetek rodiny Lakshmi Mittala). V letech 2003 až 2007 byly finanční prostředky GPEF v plném rozsahu investovány do 12 portfoliových společností, mezi nimiž byla řada známých firem jako například AB Facility, CCS Česká společnost pro platební karty, Energetické strojírny Brno a již zmíněný Gumotex. Z podniků, do nichž GPEF investoval, dosud zůstává v jeho portfoliu například přední česká oděvní firma pietro filipi, výrobce sanitární techniky Roltechnik nebo strojírenská firma CTS - servis,

Společnosti, do kterých investoval fond GPEF
AB Facility a.s. (rok vstupu: 2003, výstup: 2011)
Candy Plus, a.s. (vstup: 2004, výstup: 2009)
CCS Česká společnost pro platební karty a.s. (vstup: 2005, výstup: 2006)
CTS - servis, spol. s r.o. (vstup: 2007)
Energetické strojírny Brno, a.s. (vstup: 2006, výstup: 2008, 2010, 2011)
ETARGET (vstup: 2006, výstup: 2007)
Gumotex, akciová společnost (vstup: 2006, výstup: 2011)
Nový Úklid, a.s. (vstup 2008, výstup: 2011)
pietro filipi, s. r. o. (vstup: 2004)
Roltechnik, spol. s r.o. (vstup: 2007)
Sklářská huť s.r.o. (vstup: 2004, výstup 2006)
Vltava.cz, a.s. (vstup: 2005, výstup: 2010)


Pro editory:

Genesis Capital

Společnost Genesis Capital nabízí malým a středním podnikům v České republice a na Slovensku financování jejich dalšího úspěšného růstu a rozvoje. Prostřednictvím fondů rozvojového kapitálu (private equity), které spravuje, již podpořila více než dvacet dynamických českých a slovenských podniků; mnohé z nichž se díky spolupráci s Genesis Capital dostaly na špičku ve svém oboru. Celkem již Genesis Capital zajistil českým a slovenským firmám na jejich rozvoj více než dvě miliardy korun.

Od svého vzniku v roce 1999 společnost Genesis Capital spravovala tři fondy rozvojového kapitálu s celkovým objemem téměř 100 milionů eur. Dva z těchto fondů již českým a slovenským firmám zprostředkovaly veškerý kapitál, který měly k dispozici, pro další investice je v současnosti otevřen nejmladší fond Genesis Private Equity Fund II s velikostí 40 milionů eur. Mezi společnosti, do kterých Genesis Capital investoval, patří například AB Facility, pietro filipi, CCS, ETARGET, Gumotex, Energetické strojírny Brno, Roltechnik, Profimedia, Vydis, GTH CATERING a další.
Fondy společnosti Genesis Capital představují v současném prostředí, charakterizovaném obtížným přístupem malých a středních podniků ke standardnímu bankovnímu financování, výhodnou alternativu, jak si firmy s potenciálem růstu mohou zajistit potřebný kapitál, zaměřují se ale také na financování odkupů firem (buy-outs). Mezi jejich investory patří mimo jiné Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Česká spořitelna a belgická investiční společnost Gimv

Newsletter

Chcete být stále v obraze?

Odebírejte newsletter Genesis Capital