VYDIS posiluje pozici nákupem dvou firem – CESA a ŠINDY

14.01.2012
GPEF II

Nové uskupení se chce zařadit mezi lídry českého ICT trhu Společnost VYDIS, přední český dodavatel ICT řešení, výrazně pokročila ve svém záměru stát se jedním z nejvýznamnějších hráčů na tomto trhu. VYDIS totiž úspěšně dokončil akvizici společností CESA a ŠINDY, čímž se významně rozšířil rozsah služeb, které nově formované uskupení nabízí. Obě akvizice, jež se pro VYDIS stanou odrazovým můstkem k další expanzi na domácím trhu, byly plánovány již od roku 2010, kdy se majoritním vlastníkem VYDISu stal fond rozvojového kapitálu GPEF II spravovaný společností Genesis Capital.

VYDIS získal stoprocentní podíly ve společnostech CESA a ŠINDY odkupem od jejich zakladatelů a dosavadních majitelů. Akvizice firmy CESA znamená pro VYDIS především doplnění jeho portfolia o oblast instalace a servisu ICT infrastruktury, MaR a integrace HW/SW služeb. Nákupem ŠINDY pak VYDIS, zaměřující se dosud hlavně na investiční výstavbu v telekomunikacích, prohloubí svou nabídku, zejména pokud jde o výstavbu a servis metalických sítí a outsourcing souvisejících služeb, kde má ŠINDY silnou pozici díky dlouhodobému partnerství se společností Telefónica Czech Republic. Všechny tři společnosti zaměstnávají v současnosti kolem 330 lidí a jejich roční obrat se pohybuje okolo půl miliardy korun.

„Obě akvizice, CESA i ŠINDY, vhodně doplňují současné zaměření VYDISu, čímž se otevírá prostor pro získání nových zakázek, a tím i pro další posílení tržní pozice celého uskupení,“ vysvětlil důvod nákupu člen představenstva VYDISu a současně partner společnosti Genesis Capital Radan Hanzl. Důležitou roli při výběru akvizic podle něj sehrála i dobrá finanční situace obou podniků a zkušenost jejich manažerských týmů. „Celé uskupení navíc bude těžit ze synergických efektů, které povedou ke snížení nákladů,“ doplnil Hanzl.

„Akvizice společností CESA a ŠINDY navazují na kapitálový vstup společnosti Genesis Capital do VYDISu, který se uskutečnil před necelými dvěma lety a otevřel naší společnosti cestu k vytvoření moderního, dynamického, efektivního a profesionálně řízeného uskupení," řekl Petr Kysučan, CEO a předseda představenstva společnosti VYDIS a. s.


Pro editory:

VYDIS a.s.


Společnost VYDIS a.s. působí na českém a slovenském trhu již od roku 1994. Patří k předním tuzemským dodavatelům ucelených řešení a produktů v oblasti ICT, projektování a výstavby optických a metalických sítí, měřicích systémů a softwaru. Je rovněž autorizovaným partnerem několika světových výrobců měřicí techniky a ICT produktů. VYDIS pracuje pro nejnáročnější klienty z řad operátorů a technologických firem, významných developerů, stavebních firem, projekčních organizací a kanceláří architektů i pro státní správu, města a obce. V posledních letech zaznamenal VYDIS výrazný růst počtu zaměstnanců i tržeb. V roce 2010 činil počet zaměstnanců 90 při obratu 209 mil. Kč.

CESA a.s.

Pardubická společnost CESA a.s. byla založena v prosinci 1990. Zaměřuje se na komplexní dodávky komunikačních systémů, počítačových sítí LAN, WAN včetně aktivních síťových prvků, ekonomických informačních systémů pro oblast financí, logistiky a řízení výroby včetně řešení pro e-business, systémů EZS, EPS, CCTV, BIS a zařízení pro bezdrátové přenosy dat. CESA rovněž vyvíjí systémy pro automatické řízení energetického hospodářství v průmyslu, řízení technologií a technologických procesů budov nebo objektů, systémy bezpečnosti přenosu dat a realizuje další aktivity v oblasti informačních technologií. Její systémy získaly několik prestižních ocenění, mezi něž patří Czech Made, Zlatá medaile MSV 93 a cena Economia Hospodářských novin za výrobek roku. CESA v současnosti disponuje 60 zaměstnanci a její tržby v roce 2010 dosáhly 125 milionů korun.

ŠINDY, spol. s r.o.

Společnost ŠINDY, spol. s r.o., založili v Liberci v roce 1997 pánové Lubomír Šindelář a Vítězslav Šindelář, kteří ve firmě i nadále působí. Od svého vzniku se ŠINDY zaměřila především na výstavbu a servis kabelových tras a sítí, zabezpečuje pokrytí libovolného území kabelovými rozvody na bázi širokopásmových koaxiálních a optických či metalických sítí. Jejím hlavním klientem je Telefónica Czech Republic, pro niž zajišťuje outsourcing služeb, ŠINDY má v současnosti sídlo v Praze a odštěpný závod v Liberci, ve finančním roce 2010měla tržby 120 milionů korun a pracovalo pro ni přes 130 zaměstnanců.

Genesis Capital

Společnost Genesis Capital, jeden z největších správců fondů rozvojového kapitálu v České republice, nabízí malým a středním podnikům v ČR a na Slovensku financování jejich dalšího úspěšného růstu a rozvoje. Prostřednictvím fondů rozvojového kapitálu (private equity) již podpořila více než dvacet dynamických českých a slovenských podniků; mnohé z nichž se díky spolupráci s Genesis Capital dostaly na špičku ve svém oboru. Celkem již Genesis Capital zajistil českým a slovenským firmám na jejich rozvoj více než dvě miliardy korun.

Od svého vzniku v roce 1999 společnost Genesis Capital spravovala tři fondy rozvojového kapitálu s celkovým objemem téměř 100 milionů eur. Dva z těchto fondů již českým a slovenským firmám zprostředkovaly veškerý kapitál, který měly k dispozici, pro další investice je v současnosti otevřen nejmladší fond Genesis Private Equity Fund II s velikostí 40 milionů eur. Mezi společnosti, do kterých Genesis Capital investoval, patří například AB Facility, pietro filipi, CCS, ETARGET, Gumotex, Energetické strojírny Brno, Roltechnik, Profimedia, Vydis, GTH CATERING. AZ Klima, Servodata a další.

Fondy společnosti Genesis Capital představují v současném prostředí, charakterizovaném obtížným přístupem malých a středních podniků ke standardnímu bankovnímu financování, výhodnou alternativu, jak si firmy s potenciálem růstu mohou zajistit potřebný kapitál, zaměřují se ale také na financování odkupů firem (buy-outs). Mezi jejich investory patří mimo jiné Evropská banka pro obnovu a rozvoj, Česká spořitelna, belgická investiční společnost Gimv či finská investiční společnost eQ Private Equity.

Newsletter

Chcete být stále v obraze?

Odebírejte newsletter Genesis Capital